Wat is Breathwork?

BREATHWORK STAAT OOK WEL BEKEND ALS DE NIEUWE AYAHUASCA. EEN MANIER OM ZONDER HET GEBRUIK VAN PSYCHOACTIEVE MIDDELEN IN EEN ANDERE REALITEIT TE KOMEN OF JE HIGH TE VOELEN.

 
 
djina-breathwork-bali.jpg

De manier waarop je ademt beïnvloedt direct de kwaliteit van je leven.

Al duizenden jaren is men zich bewust van de adem. Verschillende leren en stammen, zoals bijvoorbeeld het Soefisme, Birmese Boeddhisme en kriya yoga, waren hier al mee bezig. In de jaren '70 is breathwork in het Westen geïntroduceerd door onder meer Stan Grov. In het Westen wordt ademwerk veelal gebruikt om te ont-stressen, te ontspannen en meer verbinding met jezelf te creëren. Ook wordt ademwerk door verschillende therapeuten en healers vaak gebruikt in ‘healings rituelen’.

De manier waarop je ademt beïnvloedt direct de kwaliteit van je leven. Dit merk je tijdens fysieke activiteiten, maar ook tijdens momenten dat je het moeilijker hebt. Als we angst voelen bijvoorbeeld, stoppen we soms zelfs even met ademen. Dit kan een stressreactie teweeg brengen in het systeem in je lichaam. Daarom is de wijze waarop je ademt essentieel. Al duizenden jaren is men zich hiervan bewust. Ook nu zijn er specialisten op het gebied van ademhaling en is bijvoorbeeld 'Iceman' Wim Hof populair en zijn veel yoga- en meditatie beoefenaars bewust met ademhaling bezig.

Ademwerk: verbonden ademhaling

Tijdens Breathwork gebruik je een speciale ademhalingstechniek: de Circulaire ademhaling ook wel ‘verbonden ademen’ genoemd. Een eenvoudige ademhalingsmethode die jou vrijwel direct in een natuurlijke en diepe ademhaling brengt. Hierdoor raakt je hoofd leeg, voel je je relaxt en voel je letterlijk meer sensaties en energie door je lijf stromen. 

De ademtechnieken die ik tijdens een ademceremonie gebruik, worden ook gebruikt bij de volgende modaliteiten: Rebirthing of Rebirthing Breathwork, Conscious Connected Breathing, diepe ontspannen buikademhaling, Holotropic Breathwork, Holotropic ademwerk, Transformational Breath, Conscious Breathwork,Breathwork & Trauma Release, Sjamanistisch Ademwerk, Quantum Light Breath, Transformational breath, Healing Breath methode en Holistic breathing.

Wil je meer weten over mijn breathworksessies in Den Haag klik hier.

 
 

Wat kan je ervaren tijdens een ademsessie?

Tijdens een breathwork sessie adem je diep en krachtig door je mond in en uit. Je vult alle cellen van je lichaam met zuurstof. Deze ademtechniek heeft zowel effect op emotioneel als op lichamelijk niveau.

 
 
djeena joy add.jpg

LICHAMELIJK EFFECTEN BREATHWORK

Je kunt een ‘natural high’ gevoel ervaren. Tijdens de ademsessie  kun je tintelende sensaties voelen door heel je lichaam. Alles is letterlijk aan het stromen. Veel deelnemers vinden dit heel prettig. Ook kun je ervaren dat de spieren van bijvoorbeeld je handen en vingers samentrekken, dit heet tetany.

Breathwork is veilig. Jouw lichaam is intelligent en weet precies wat je nodig hebt. Daarom kan elk gezond persoon aan breathwork doen en de voordelen ervaren.

 

EFFECTEN BREATHWORK OP HET INNERLIJK WEZEN: HET EMOTIONELE LICHAAM

Volgens de Aryuveda en Chinese medicijnleer, kunnen (negatieve) emoties vastzitten in je energiebanen. Op bewust niveau weet je niet altijd dat deze blokkades aanwezig zijn. Vaak voel je dit wel als pijn of spanning in je nek of schouders. Je kunt deze emoties dan letterlijk vast voelen zitten als knopen of spierkrampen.

Tijdens de ademsessie, adem je voller en krachtiger, daardoor stroomt er meer zuurstof door je lichaam en energiebanen. Hierdoor kunnen de vastzittende blokkades worden geactiveerd. Ze bewegen zich naar de oppervlakte, in je bewustzijn. Soms kan je dit ervaren als een bepaalde emotie, fysieke spanning of een onbehagelijk gevoel. Als je jezelf toestaat om het te accepteren en los te laten, kunnen de blokkades in je lichaam oplossen.

Ook kun je in een andere staat van bewustzijn (altered state of consciousness) raken en een transcendente ervaring hebben als je hiervoor openstaat.